Se spune ca fara o „chimie” intre medic si pacient, rezultatele nu vor fi la fel de bune ca atunci cand exista deschidere si intelegere de ambele parti. Este valabil si in cazul unui nutritionist. Nu doar pretul trebuie sa fie un criteriu pentru alegerea unui astfel de profesionist, ci se recomanda sa primeze multe alte aspecte, de care, daca tii cont, vei putea face o alegere buna atunci cand faci o schimbare de alimentatie in viata ta.
De ce este important un nutritionist
Nutritia este un proces normal prin care organismul primeste hrana de care are nevoie pentru a functiona si a da randamentul dorit, dar este totodata si o stiinta a consumarii alimentelor. Mai exact, nutritia studiaza felul in care conditiile, problemele si afectiunile pot fi prevenite, tratate si vindecate printr-o dieta sanatoasa, adaptata fiecarei persoane.
Din acest motiv, misiunea unui nutritionist este una foarte importanta, pentru ca el nu detine doar cunostinte avansate in ceea ce priveste nutrientii, numarul de calorii al alimentelor, hrana sanatoasa si cea nesanatoasa, ci trebuie sa stabileasca un plan individualizat, in functie de necesitatile, preferintele, problemele si afectiunile unui client, dovedind astfel ca este un bun cunoscator al modului in care functioneaza organismul uman.
Cauta ca mereu cand ai nevoie de un anumit serviciu, fie el medical sau de alta natura, sa optezi pentru ce este mai bun in materie, pentru ca astfel nu vei putea avea surpriza neplacuta de a fi aruncat banii pe fereastra.
Principalele 3 criterii pe care sa le iei in calcul cand alegi un nutritionist bun
Inainte de a face o programare la clinica unui nutritionist, pretul trebuie sa fie clar, la fel ca si pregatirea specialistului si calitatea serviciilor oferite.
Acestea sunt criteriile pe care sa le iei in considerare:
Pregatirea nutritionistului
Cel mai recomandat este sa ajungi la un profesionist care a absolvit o facultate de medicina si care a urmat un program de studiu de nutritie si dietetica, care de regula se intinde pe 3 ani, dupa care urmeaza un masterat de 2 ani care completeaza pregatirea profesionala. Pentru ca studiaza notiuni de medicina, farmacie, nutritie, de la sugari si pana la persoanele varstnice, acesti specialisti, cu titulatura de nutritionist-dietetician, dispun de toate resursele pentru a face cele mai bune recomandari.
Parerile clientilor
Cele mai bune si utile referinte despre un nutritionist pot fi oferite de catre cei care au beneficiat in mod direct de serviciile sale. Fostii si actualii clienti, care se pot afla printre cunostintele tale sau in review-urile de pe internet iti pot raspunde la principalele intrebari in legatura cu un astfel de specialist: care sunt metodele pe care le abordeaza, cat de eficiente sunt dietele stabilite de el, ce rezultate a obtinut impreuna cu oamenii care au apelat la el etc.
Sa alegi un nutritionist dupa pret?
De obicei, la un nutritionist, pretul este cel care ofera primul indiciu asupra calitatii serviciilor puse la dispozitie, dar nu este o regula generala. Se poate intampla ca un bun specialist sa perceapa un tarif mai mic decat un tehnician nutritionist mai slab pregatit, dar care isi desfasoara activitatea la o clinica scumpa. Exista insa si profesionisti care isi cunosc pozitia, din punct de vedere al calitatii serviciilor si al pregatirii, si atunci vor percepe tarife mai mari fata de medie.
Sfaturile unui nutritionist, fara de pret! Iata cum te poate ajuta acest specialist!
Un medic specializat in nutritie poate fi cheia tuturor problemelor tale, daca te lupti cu kilogramele in plus, mananci compulsiv, ai obiceiuri alimentare nesanatoase, esti dependent(a) de fast food sau daca ai o afectiune cronica pentru care este nevoie de o dieta speciala. La un astfel de specialist in nutritie si boli metabolice vei beneficia de urmatoarele servicii:
• analize de sange (glicemie, colesterol, acid uric, functionarea ficatului, a pancreasului etc.);
• eliminarea din hrana zilnica a alimentelor nocive – fast food, alimente bogate in E-uri, mezeluri etc.;
• menu personalizat – care ajuta in functie de obiectivul stabilit. Dietele personalizate sunt bine echilibrate, astfel incat sa nu existe excese ale unor substante si carente in privinta altora, oferind portia necesara de sanatate si energie;
• slabit sanatos – reducerea kilogramelor in plus ar trebui sa fie o prioritate pentru toate persoanele aflate in aceasta situatie pentru ca, in timp, grasimea poate provoca probleme grave, cum ar fi hipertensiunea. Ajutorul unui nutritionist este nepretios in aceasta privinta, pentru ca stabilind un plan personalizat sunt sanse maxime de reusita;
• mai multa motivatie – persoanele care sunt indrumate de un specialist in nutritie, vor fi mai motivate sa slabeasca, sa adopte un stil de viata sanatos si sa continue cu perseverenta planul inceput;
• monitorizare – dupa stabilirea dietei, medicul nutritionist sau tehnicianul nutritionist urmaresc evolutia „tratamentului”, pentru a vedea daca se impun anumite ajustari, astfel incat rezultatele sa apara in timpul scontat.
Cat costa o sedinta la nutritionist
Daca te intereseaza sa faci o schimbare in bine din punct de vedere alimentar, cauta informatii despre specialistii buni din orasul tau si afla cat costa o sedinta la nutritionist.
Tarifele practicate in Romania pentru aceste servicii sunt diferite. La unele clinici o consultatie la nutritionist are pret de 200-300 de lei, dar sunt si altele care ofera pachete de mai multe consultatii, laolalta cu monitorizarea, la un pret de peste 1000 de lei.
In concluzie, nutritionistul te ajuta sa te gandesti mai mult la sanatatea ta si sa actionezi in consecinta, printr-un plan alimentar bine echilibrat si nutritiv, adaptat nevoilor, dar si preferintelor tale.